Als persoon

Mijn werkzaamheden als theatermaker, podcaster, en koorregisseur vallen onder mijn éénmanszaak Marijke Cre-Actief.

In 1982 kom ik ter wereld. Samen met mijn twee oudere broers groei ik op in een klein dorpje op het Groningse land.  Met veel plezier doe ik mijn hele jeugd aan sport en zing in het plaatselijke kinderkoor dat op haar hoogtepunt bijna maandelijks optredens heeft in de provincie.
Cornet, saxofoon, drumband. Uiteindelijk kies ik de piano. Dit instrument leent zich prima om mezelf en anderen te begeleiden en dit doe ik dan ook graag.

In 2001 ga ik creatieve therapie studeren in Amersfoort. Tijdens deze studie werk ik met verstandelijk gehandicapten, kinderen en ouderen. In mijn derde studiejaar speel ik mee in een musical op mijn stageplek. De voorstelling wordt gespeeld in theater de Flint en hier ontdek ik een andere creatieve uiting: acteren!

Naast mijn werk als muziektherapeut in het verpleeghuis en de kinderopvang stort ik me op theater. Meerdere creatieve processen tegelijkertijd zijn mij niet vreemd.  In 2008 besluit ik mezelf een jaar te geven om te onderzoeken of ik nog een hele andere weg in wil slaan, namelijk theater,  en hoe ik dat ga doen.

Na audities, veel gesprekken en hard sparen, kies ik ‘De Acteursschool’ in Amsterdam als mijn opleiding. Particulier en deeltijd, drie jaar lang. Twee dagen in de week naar school drie dagen werken en ondertussen huiswerk maken, sociaal leven onderhouden en producties doen. In 2012 studeer ik af onder regie van Wannie de Wijn. Ondertussen staat mijn eerste solovoorstelling op de planken en schrijf ik me in bij het Camerettenfestival.
Ik behaal de halve finale van 2012! Wat een rollercoaster. In 2014-2015 heb ik een tournee door het land met mijn tweede solovoorstelling ‘Ik Blijf Liever Zwemmen Dan Dat Ik Een Keuze Maak’.

Mijn derde solo is in 2022 op de planken geweest. LastPost. Na onze verhuizing terug naar mijn roots ben ik weer volledig bezig met mijn eigen werk. Eind 2024 wordt de podcast Fout Bloed gelanceerd en in 2025 zal de nieuwe theatervoorstelling Per Abuis te zien zijn in de theaters in het noorden van Nederland.

Ik ben getrouwd met Piet en Teuntje is onze dochter.